“Zihin Haritası ile Problem Çözme” eğitiminde otomotiv sektöründe kalite, proses geliştirme, iş geliştirme, lojistik, tedarik zinciri, Ar-Ge gibi farklı bölümlerde çalışan katılımcılar vardı. Yıllar içinde oluşturduğumuz tecrübelerimiz, yaşanmışlıklarımızın algımıza kattığı çeşitlilik, kelimelerin bizde yarattığı farklı duygular bize olaylara ne kadar farklı baktığımızın farkındalığını yaşattı. Zihin haritasının ortasına yazdığımız bir kelime her bir katılımcının söylediği farklı destekleyici kelime ile genişledi, hayal edemediğimiz çeşitliliğe ulaştı. Zihin haritasının ekip ile yapıldığında nasıl bir sinerji yarattığına hep birlikte tanık olduk.
Eğitim dedik, onunla ilgili kelimeler geldi; yaşam şekli, tecrübe, aktarım, yenilik, bilgi, deneyim, farkındalık, verimlilik, not, öğrenme, konu, kitap, okul, öğrenci, akademi, gelişim, hayata bakış açısı, yaratıcılık, iletişim, sınar. İletişime bir dokunduk bin işittik. İletişim; Kaynak, yaklaşım, yazılı iletişim, sözlü iletişim, çift taraflı, online, alıcı, ileti, kanal, yüz yüze, ilişki, dil, mesaj, en az iki insan, beden dili, sosyallik, konu, network, ifade, haberleşme, sunum, doğru, ses tonu, anlaşma, dinleme, duygu, haber, bilgi, alışveriş, aktarım, karşılıklı aktarım, simge, televizyon, ağ, etkileşim, Chat… Devam ederken durduk, anladık ki iletişimin sonu yok. Ara verdik soluklandık.
Sık yaşanan bir kalite problemini analiz ettik. Farklı farklı sebepleri yazdık. Problem çözmekten çok kök sebebin bulunmasının önemini vurguladık. 6N(Ne?, Ne Zaman?, Nerede?, Nasıl?, Neden? Nereden?) 1K (Kim) soruları ile problemin ana sebeplerini sorguladık. Bulduğumuz sebepleri her bir dalda tekrar 6N1K ile sorguladık. Bulduğumuz tüm sebepleri olasılık ve ağırlık tablosunda değerlendirdik. Olasılığı ve ağırlığı yüksek olan sebepleri fayda ve zorluk tablosunda değerlendirdik. Ve üzerinde çalışacağımız sebebi seçtik. Üzerinde çalışacağımız sebebi zihin haritasının ortasına yazdık ve bu kez çözüm önerilerini beyin fırtınası ile topladık. Fayda ve zorluk grafiğine göre çözümleri devreye almayı önceliklindendik.
Ekip olarak bireysel ve kurumsal SWOT analizi öncesi zihin haritasının kullanımını birer örnek ile yaptık. Temel girdimiz hem birey hem de kurum için değerlerimiz oldu. İçinde bulunduğumuz çevre ve gelecek için öngörüler de bize yol gösterdi.
Ürün geliştirmede yaratıcılığımızı zihin haritası ile nasıl aktif hale getireceğimize baktık. Renklerin, şekillerin, sözcüklerin, ekip içindeki duyguların yaratıcılığımızı nasıl tetiklediğini deneyimledik.
Zihin haritası yapmaya başlamadan önce bir nefes alalım, odaklanalım, birlikte kendimizi konuya hazırlayalım
Eğitimimizi noktalarken elimizde birlikte yaptığımız zihin haritalarının kopyası, zihnimizde düşüncelerimi, fikirlerimi zihin haritalarıyla nasıl kâğıda döktüğümüzün duygularla süslü anıları vardı.