Üreticiler için üretimi durdurmak yapmak isteyecekleri son şeydir. Bir firmanın işlerine aralıksız devam edebilmesi için sürekli olarak üretim yapıyor olması gerekir. Hem üretimde kullanılan makinelerin verimli bir şekilde çalışması hem maliyetlerin düşürülmesi hem de özellikle anında üretim felsefesini benimsemiş işletmelerde ürün teslimatının sürekliliğini sağlayabilmek için üretim durmamalıdır. Ancak otomotiv sektörünün ağustos aylarında yaptığı gibi üretimi tamamen durdurmak söz konusu olabilmekte.
Otomotiv sektörü her yıl ağustos ayında üretimi durdurur; çalışanlarına yıllık izinlerini kullandırır ve bu süreçte hem tesisin hem de makinelerin periyodik bakımları ve onarımları yapılır. İşletmeler yılın geri kalanında verimli çalışabilmek ve bakım-onarım işleriyle üretimlerinin aksamaması amacıyla bu arayı vermek zorundalar. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi üretimde verilen uzun dönemli durmalar işletmeler için oldukça maliyetli olabilir. Elbette bu süreci minimum maliyetle geçirebilmek mümkün; büyük otomotiv firmaları yıllardır bunu başarıyorlar. Burada özellikle özen gösterdikleri ve yoğunlaştıkları nokta tedarik zinciri. Bakalım bu süreci nasıl başarıyla yönetiyorlar.
Hazırlık Süreci
Öncelikle üretimin duracağı dönemde gerekli olacak envanteri ele alalım. Üretim durduğu için siparişler ya da müşteri talepleri durmayacak. Teslimatı bu döneme denk gelen ürünler varsa bunların üretimi önceden tamamlanmalı; önceki yılların trendleri göz önünde bulundurularak bu dönemde ihtiyaç duyulması ön görülen stokun hazırlanması gerekmektedir. Bazı durumlarda makine bakımı veya fiziksel iyileştirme gibi işlemler planlı duruştan daha uzun sürebilir. Stok planlaması yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de budur.
Ara verilecek dönemde yapılacak ödemeler planlanmalı, vadesi gelmiş veya geçiş ödemelerin yapılarak planlı ödemeler gerçekleştirilmelidir. Bu dönemi en verimli şekilde geçirebilmek için malzeme akışını da durdurmak gerekir. Çalışanların çok büyük bir bölümü izin kullanacak ve tesiste bulunmayacak. Tesiste bulunan çalışanlar nöbetçiler ve teknik personel olacak. Dolayısıyla bu süreçte materyal teslimatı yapılması planlanan aksiyonların aksamasına sebep olacaktır.
Üretimi durdurmanın amacı periyodik bakım ve onarımların yapılmasıdır. Elbette tüm üretim araçları gözden geçirilmeli ve bakımları yapılmalı; fakat bazı makineler üzerinde daha fazla çalışılmaya ihtiyaç duyulabilir. Günümüzde birçok üretim makinesi modüler yapıda ve ileride gerçekleşecek teknolojik gelişmeler de göz önünde bulundurularak üretiliyor. Dolayısıyla makineler üzerinde yapılacak majör işlemlerle birlikte verimliliği artırabilecek parça değişimleri gibi çalışmalar da bu dönem için planlanmalı. Bu sayede hem gerekli araç-gereç önceden sipariş edilip hazırlanabilir hem de dışarıdan destek alınacaksa bununla ilgili organizasyon gerçekleştirilebilir.
Yukarıda bahsettiğim tüm işlere ek olarak yapılacak belki de en kritik hazırlık duruş sürecinin her adımının açık ve net bir şekilde belirlenmesidir. Bu süreçte takip edilecek bir yapılacaklar listesi hazırlanması gerekiyor. Sadece yapılacak işlerin genel olarak maddeler halinde belirtilmesi yeterli değil. Yapılacak her işin yapılma sırasına göre düzenlenmesi ve bu işleri kimlerin yapacağı belirlenerek kafa karışıklığına mahal verilmemeli. Hem hiçbir adımın atlanmaması hem de ekipteki daha yeni ve bu konuda deneyimi olmayan çalışanların da verimli bir şekilde çalışması mümkün olacaktır.
Planlı Duruş Süreci
Bu süreçte elbette planladığınız aksiyonları alıyor olacaksınız. Bakım ve onarım ekipleri organize edilecek, yapılan işler checklistte işaretlenerek mükerrer iş önlenecek. Buna ek olarak bu süreçte yapacağınız işlerden en önemlisi bu döneme denk gelen teslimatları aksatmamak. Bakıma girmeden önce üretimi zaten yapmıştınız; teslimat tarihlerini göz önünde bulundurarak gerekli aksiyonu almalı ve müşterilerinize zamanında teslimat yapmaya devam etmelisiniz. Bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek için özenli ve titiz bir şekilde tüm aşamaları kontrol ederek ilerlemelisiniz. Unutmayın planlı duruş dönemleri hem üretim durduğu için stresli hem de yılın geri kalanında daha verimli çalışabilmenize destek olacak kritik bir süreçtir. Bu dönemi en iyi şekilde değerlendirdiğinizde büyük bir avantaj elde edeceksiniz.
Planlı Duruşun Avantajları
Üretimi planlı bir şekilde durdurmanın temel olarak iki ana avantajı vardır: maliyetleri düşürme ve verimliliği artırma. Hemen bunlara da göz atalım.
1. Maliyetleri Düşürme
Üretimi durdurarak maliyetleri nasıl düşüreceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Bu geçici durdurma uzun vadede plansız duruşları önleyecek; en büyük avantaj da burada saklı. Örneğin bir makinenin parçalarından biri işlevini kaybetmenin sinyallerini veriyor diyelim. Yani ara sıra sıkıntı yaratıyor; ancak hala çalışmaya devam ediyor. Bu parça ve bunun gibi küçük sıkıntıları planlı duruş sürecinde onaracak ve gerekli durumlarda parça değişiklikleri yapacaksınız. Üretimi durdurmadığınızı ve onarımları gerçekleştirmediğinizi düşünelim. Bu arızalı parça hiç beklemediğiniz bir anda işlevini yitirerek üretimi sekteye uğratacak ve daha büyük maliyetlere sebep olacaktır. Aynı şekilde makineler periyodik olarak bakıma alındığında ömürleri uzamakta, çıkabilecek arızaların boyutları düşürülmekte ve makinelerinizi yenileme aralığını uzatarak uzun vadede maliyetleri düşürmenize yardımcı olmaktadır.
2. Verimliliği Artırma
Düzenli bakımın maliyetleri düşürmesine ek olarak tam kapasitede çalışmayan parçalar ve makineler verimliliğin düşmesine neden olur. Tüm üretim elemanlarının ve bağlantılı yan ekipmanın mümkün olan en yüksek verimlilikle çalışmasından emin olarak üretim için katlandığınız maliyetten alacağınız geri dönüşümü artırabilirsiniz.
Bu noktada bir diğer avantaj da tesiste gerçekleştirilen tüm işlemlerin gözden geçirilmesiyle elde edilecek veri olacaktır. Makinelerden ve envanter sayımı gibi işlerden elde edeceğiniz verileri bu süreçte analiz ederek verimliliği nasıl iyileştirebileceğinizi tasarlayabilirsiniz. Bazı veriler ve farklı veriler arasındaki bazı ilişkiler günlük operasyonlar sırasında dikkatlerden kaçıyor olabilir; ya da henüz kuramadığınız bir ilişki söz konusu olabilir. Bu ve bunun gibi analiz işlemlerini özelleştirilmiş bilgisayar programları aracılığıyla yapabilirsiniz. Hatta devam eden bir dijitalleşme süreci içerisindeyseniz de makinelerin durdurulasını gerektiren program yüklemeleri veya güncellemeleri de bu dönemde gerçekleştirilebilir. Böylece hangi işlerin ne kadar zamanda tamamlandığı, üretim kapasitesi ve hammadde girişi ve ürün çıkışıyla ilgili birçok veriye ulaşabilirsiniz. Bu da uzun vadede verimliliğinizi artırmanıza destek olacak gelişim alanlarını ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Gördüğünüz gibi üretimi planlı bir şekilde geçici süreliğe durdurmak işletmeniz için oldukça faydalı adımlar atmanıza öncülük edecektir. Bu süreçte tedarik zincirinizin yönetimine özen göstermeli, üretim dışında gün içerisinde gerçekleştirilen işlerin sürekliliğini sağlamaya dikkat ederek tesisinizi ve süreçlerinizi uçtan uca ele almalısınız. Böylece uzun vadede atacağınız adımları daha kolay bir şekilde planlayabilirsiniz. Eğer siz de otomotiv üretim tesisleri gibi planlı bir durdurma yapacaksanız yazı boyunca verdiğim püf noktalarına odaklanarak başarılı bir süreç yönetebilirsiniz. Bu süreçte başarılar diler, verimli çalışmalar dilerim.
Kaynakça
https://katanamrp.com/blog/downtime-in-manufacturing/
https://www.fiixsoftware.com/glossary/planned-downtime/
https://www.pagerduty.com/resources/learn/scheduled-downtime/#toc-2