Dijital Para Yanılgısı
Blockchain, blok zinciri yazılım teknolojisi hakkında konuştuğumda bunun sanal para, dijital para, coin ile biten herhangi bir sistem ile ilişkilendirilmesi nedeniyle bunu yazmak istedim. Blok zinciri yazılım dili ile yapılandırılmış coinler olduğu gibi alıştığımız tablolar sistemiyle verileri yöneten yazılımlarla da mevcut. Blok zincirinde yazıldığı ortam da önemli; genele açık (public) veya tanımlı kilitlerle açılabilen (private) sistemle.
Coin Para Değildir
Para insan hayatına M.Ö. 7. yüzyılda girdi. İlk Kayıt para 10. yüzyılda Çin basıldı. 12. yüzyılda bankacılığın temeli atıldı.1661 yılında Avrupa’da ilk kez İsveç’te resmi kâğıt para tedavüle girdi. M.Ö. 7. yüzyılda ticarette takasın yerini alarak yaşamımıza giren paranın bugün dört ana işlevi var; değişim aracı (hak ölçüsü), hesap ve değer birimi, sermeye birikime ve yatırım aracı, iktisat politikası aracı. Coin şu anki durumu ile kısmı olarak takas aracı ve yatırım aracı olabilir.
Coine Yatırım Yapılır mı?
Hepimizin az çok bildiği arsa yatırımı ile coin yatırımını karşılaştırarak bunu değerlendirelim.
1) Arsa olarak satışa sunulan arazi gerçekte bir arsa mıdır? Burası ormana ait bir alan olabilir, devletin koruması altında olan sit alanı olabilir, sözü edilen arazi olmayıp sadece sahta bir tabu da olabilir. Şimdi bu durum karşılığı; normalda olması gereken yazı dili ve sistemi ile yapılmamış bir coin olabilir, adı coin kendisi olmayan bir şifrede olabilir.
2)Arsanın varlığı ve satın alına bilirliğini doğruladıktan sonra imar durumunu sorgularsınız. Coin almadan önce onun teknik dokümanını inceleyin veya bilen birisine inceletin. Burada bakacağınız detaylar;
Çalışma prensipleri
Mimari katmanları
Proje ne zaman piyasaya çıkacak?
Hangi oranda dağıtıma çıkacak?
Alt coinler oluşacak mı?
Mevcut bir sorunu gidermek için mi tasarlanmış?
Projenin kapsamı ve sunduğu çözümler neler? …
Projenin arkasındaki ekip kimdir?
Hangi borsada işlem görecek?
Gelecek planlaması nasıl?
Coin Dijital Para Olabilir mi?
Evet. Coin dijital para olmaya aday. Ancak paranın basıldığı günden bugüne geçtiği süreçlerden geçmesi gerekecek; düzenlemeler, otorite kontrolleri, uluslararası konsorsiyumlar. Teknoloji ve teknolojiyle doğup büyüyen Z kuşağı coinlerin paradan daha hızlı hayatımıza girmesini sağlayacak. Ancak bunun için konunun uzmanlarının söylediği kadarıyla bir on yıla ihtiyacımız var görünüyor.
Yazılım alt yapısı, proje yapılanması ve borsada kabul görmesi etaplarını aştıktan sonra coinin ticari hayata girmesinin önünü açan akıllı sözleşmeler. Ancak şu an için akıllı sözleşmelerin önünde hem bizim hem de otoritelerin güven adına oluşturduğumuz sistemler var. Bir alışkanlığı yok etmek için alışkanlığın edinildiği kadar bir zamana ihtiyacımız olduğunu söyleyen psikologlara sözü dayandırırsak Z kuşağı liderlerinin karar noktalarına gelmeden coinin dijital para olması zor görünüyor.