2030 Yılında Bizleri Nasıl Bir Hayat Bekliyor

İş hayatımızda şimdiden teknolojinin getirdiği yenilikleri görüyor ve onlara uyum sağlıyoruz. Ancak farkındaysanız çok hızlı bir teknolojik gelişim ve inovasyon çağındayız; yani her şey çok çabuk olup bitiyor, çok çabuk değişiyor. Bu değişimler çerçevesinde aslında çok yakın bir gelecek olan 2030’larda yaşamlarımızın nasıl görüneceğini birlikte inceleyelim.

Gelecek Geldi Mi?

Bu cümleyi çok kullanıyoruz, “Gelecek geldi!”. Peki bu ne kadar doğru?

Aslında 2030’da ya da 2050’de kullanılacak olan teknolojiler bugün mevcut. Bu nedenle gelecek geldi diyoruz. Bildiğimiz gibi hesap makinesinin icadından sonra aslında bu alanda yeni bir icat yapılmadı; sadece inovasyon ve geliştirme ile yeni teknolojilere kavuştuk. Temelde bilgisayar yapısının daha da geliştirilmesi ve farklı alanlarda uygulanmasıyla bugün mevcut teknolojiye ulaşıldı. Bu nedenle evet, gelecek geldi; yalnızca insanlar ve toplumlar olarak kendimizi geliştirerek yeni düzene uyum sağlamalıyız.

Sağlığımız Robot Hekimlere Emanet!

Nöroteknolojiyle insan beyninin makinelere bağlanması amaçlanır; böylece gündelik hayatta teknolojinin beyinle iletişimi sağlanır. Bu şekilde Parkinson hastalığının belirtilerini kontrol etmek mümkün olabilmekte, cochlear implantlarla duyma yetisi olmayan kişilerin duyması sağlanabilmektedir.

Çip organlar aracılığıyla ilaç geliştirme, hastalık modelleme ve kişiselleştirilmiş ilaç üretilmesi mümkün olmaktadır. Tüm bu gelişmeler, 2030’larda sağlığımızı robotlara ve teknolojiye emanet edeceğimizi gösteriyor. Çünkü insan doktorlardan ve bilim insanlarından daha verimli ve başarı oranı daha yüksek müdahalelerde bulunarak, hastaya ve hastalığa özel çözümler geliştirilecek.

Robotlar İşimizi Elimizden Alacak Mı?

Peki iş hayatımızda bizi neler bekliyor? Yapay zekâ ve makine öğrenmesi, teknolojinin sürekli gelişmesi ve veri işleme sistemlerinin daha da entegre olmasıyla rutin olarak yaptığımız işlerin tamamını otomasyon sayesinde bilgisayarlar yapıyor olacak. Bu nedenle doğal olarak ortadan kalkan meslek grupları olacağı gibi, bilgi seviyesi yüksek ve daha farklı yetkinliklere sahip yeni meslekler de ortaya çıkacak.

Tıpkı, bir zamanlar at arabası şoförlerinin, otomobilin yaygınlaşmasıyla otomobil şoförlüğü yapmaya başlaması gibi.

2030 yılına kadar ABD’de iş gücünün 46%’sının yani 73 milyon çalışanın işini bilgisayarlar yapıyor olacak. Bu nedenle işletmelerin kendini hazırlamasının yanında bireylerin de yetkinliklerini çeşitlendirerek 2030’a hazırlanması gerekiyor.

Gördüğümüz gibi günlük hayatımız bugünkünden çok farklı görünüyor olacak. Bu değişimler şu anda çok uzakmış gibi görünebilir; fakat teknolojinin temelleri zaten atılmış durumda. Bu temel üzerine inşa edilen inovasyon ve teknolojinin tasarlandığı alan dışındaki alanlara da uygulanabilir olması nedeniyle hızlı bir değişim gözlemleyeceğiz. Bu nedenle yine daha önce dediğim gibi bu teknolojilerin temelini anlamak ve hızlı bir şekilde uyum sağlamak en önemli yetkinlik olacak.

Kaynakça

https://earthweb.com/how-many-jobs-have-been-replaced-by-technology/

https://baslangicnoktasi.org/2030-yilinda-bizi-neler-bekliyor/

https://www.kariyer.net/ik-blog/2030-yilinda-calisma-hayati-nasil-olacak/

 

Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up